Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020

print
(Δ.15/Δ’/οικ. 13226/325/2020)

  1. Για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες που αναφέρονται στον πίνακα με τους ΚΑΔ, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020  αντίστοιχα, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό κατά  το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω  εκπρόθεσμης καταβολής.
  2. Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.
  3. Οι επιχειρήσεις ή εργοδότες, υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν κανονικά την ΑΠΔ μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

 Παράταση καταβολής δόσεων ρύθμισης  εργοδοτών

Για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες που αναφέρονται στον πίνακα με τους ΚΑΔ, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών  ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά τρεις (3) μήνες.

Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν  υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι  διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση.

Απώλεια ευεργετημάτων

Σε περίπτωση που επιχειρήσεις  η εργοδότες δεν διατηρούν τον  ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση καταβολής παύει να ισχύει, και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις  από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές.