Παράταση ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων (πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κτλ)

print
(Δ.15/Δ΄/οικ.13412/327/2020)


Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων – Ρύθμιση καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών

1.α. Οι εισφορές των  αυτοαπασχολούμενων  και ελευθέρων  επαγγελματιών  (Πρώην ΟΑΕΕ,ΟΓΑ,κλπ), οι οποίοι έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020, που αναφέρεται στο πίνακα των ΚΑΔ, η προθεσμία καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου  Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών εντός των ανωτέρω ημερομηνιών, παρατείνεται χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
β. Οι ανωτέρω εισφορές εξοφλούνται τμηματικά σε τέσσερις (4) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9/2020.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το συνολικό ποσό αυτής, προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης δύναται να χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.

2. Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες (Πρώην ΟΑΕΕ,ΟΓΑ,κλπ), η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά τρεις (3) μήνες.

Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

3. Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές  για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης, καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.

Αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων

Αναστέλλεται μέχρι και 31/08/2020 η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ διατηρούνται οι κατασχέσεις και υποθήκες που έχουν επιβληθεί.